Innovation in the food and agriculture sector is frequently short-circuited by a lack of trust and communication between actors in the market chain. To overcome these problems and stimulate innovation, the Participatory Market Chain Approach (PMCA) brings together small farmers, market agents, an...
Bernet, T.
,
Devaux, A.
,
Thiele, Graham
,
López, G.
,
Velasco, C.
,
Manrique, K.
,
Ordinola, M.
,
[The participatory market chain approach: stimulating pro-poor market-chain innovation]
,
The participatory market chain approach: stimulating pro-poor market-chain innovation
La papa es el cultivo más importante en las zonas altas de Perú, donde es especialmente una fuente importante de alimento así como de generación de ingresos para pequeños productores. Se cultivan más de 3,000 variedades de papas nativas principalmente por encima de los 3,500 msnm. Del 2001 al 201...
Ordinola, M.
,
Devaux, A.
,
Bernet, T.
,
Manrique, K.
,
López, G.
,
Fonseca, C.
,
Horton, D.
,
[El EPCP y la innovacion de cadena de mercado de papa en el Peru. Resumen de innovacion 3 de Papa Andina.]
,
El EPCP y la innovacion de cadena de mercado de papa en el Peru. Resumen de innovacion 3 de Papa Andina.
The PMCA is a flexible approach that engages smallholder farmers, market agents, researchers, and other service providers in a collective process that identifies and exploits potential business opportunities that can equitably benefit the diverse actors in a market chain. This approach was develo...
Devaux, A.
,
Ordinola, M.
,
Mayanja, S.
,
Campilan, D.
,
Horton, D.
,
[The Participatory Market Chain Approach (PMCA): From the Andes to Africa and Asia.]
,
The Participatory Market Chain Approach (PMCA): From the Andes to Africa and Asia.
Potato is the main crop grown in Peru’s highlands, where it is an especially important source of both food and cash income for small farmers. More than 3,000 varieties of native potatoes are cultivated, mainly above 3,500 meters above sea level. From 2001 to 2010 more than 20 public, private, and...
Ordinola, M.
,
Devaux, A.
,
Bernet, T.
,
Manrique, K.
,
López, G.
,
Fonseca, C.
,
Horton, D.
,
[The PMCA and potato market chain innovation in Peru.]
,
The PMCA and potato market chain innovation in Peru.
La pérdida y el desperdicio de alimentos se refieren a la merma que se da en las distintas etapas de la cadena de producción y aprovisionamiento de alimentos destinados al consumo humano. De allí que los conceptos pérdida poscosecha o pérdida de alimentos pueden llegar a ser confusos, porque no i...
Ordinola, M.
,
Triveño, G.
,
[Midiendo las perdidas potenciales en la cadena de valor de la papa en el Peru.]
,
Midiendo las perdidas potenciales en la cadena de valor de la papa en el Peru.
El EPCP es un enfoque flexible que involucra a pequeños productores, agentes del mercado, investigadores y otros proveedores de servicios, en un proceso colectivo que identifica y aprovecha potenciales oportunidades de negocio, que puedan beneficiar equitativamente a los diversos actores de la ca...
Devaux, A.
,
Ordinola, M.
,
Mayanja, S.
,
Campilan, D.
,
Horton, D.
,
[Enfoque participativo de cadenas productivas (EPCP): de los Andes a Africa y Asia. Resumen de innovacion 1 de Papa Andina.]
,
Enfoque participativo de cadenas productivas (EPCP): de los Andes a Africa y Asia. Resumen de innovacion 1 de Papa Andina.
Ordinola, M.
,
Devaux, A.
,
Bernet, T.
,
Manrique, K.
,
López, G.
,
Fonseca, C.
,
Horton, D.
,
[The PMCA and potato market chain innovation in Peru.]
,
The PMCA and potato market chain innovation in Peru.