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Morante, NelsonCeballos, H.Sánchez, TeresaRolland-Sabaté, AgnèsCalle, FernandoHershey, Clair H.Gibert, OlivierDufour, D.L.[Discovery of new spontaneous sources of amylose-free cassava starch and analysis of their structure and techno-functional properties]Discovery of new spontaneous sources of amylose-free cassava starch and analysis of their structure and techno-functional properties

Functional properties of normal and waxy starches from maize, rice, potato, and cassava as well as the modified waxy maize starch COLFLO 67 were compared. The main objective of this study is to position the recently discovered spontaneous mutation for amylose-free cassava starch in relation to th...


Sánchez, T.Dufour, D.L.Moreno, I.X.Ceballos, H.[Comparison of pasting and gel stabilities of waxy and normal starches from potato, maize, and rice with those of a novel waxy cassava starch under thermal, chemical, and mechanical stress]Comparison of pasting and gel stabilities of waxy and normal starches from potato, maize, and rice with those of a novel waxy cassava starch under thermal, chemical, and mechanical stress

The aim of this study was to determine and compare the melting (Tm), glass transition (Tg) and mechanical relaxation (Tα) temperatures of a new waxy cassava starch. Thermal transitions measurements were obtained by Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Dynamical Mechanical Thermal Analysis ...


Pulido Diaz, AdrianaLourdin, DenisDella Valle, GuyFernández Quintero, AlejandroCeballos, H.Tran, ThierryDufour, D.L.[Thermomechanical characterization of an amylose-free starch extracted from cassava (Manihot esculenta, Crantz)]Thermomechanical characterization of an amylose-free starch extracted from cassava (Manihot esculenta, Crantz)

Cassava roots are the most important commercial product from this crop. Roots have two major components: the starchy parenchyma and the peel with higher amount of fibre and cyanogenic glucosides. In this study, a sample of 64 clones grown in replicated trials in five locations were evaluated for ...


Pérez, J.C.Lenis, Jorge I.Calle, FMorante, NSánchez, T.Debouck, Daniel G.Ceballos, H.[Genetic variability of root peel thickness and its influence in extractacle starch from cassava (manihot esculenta Crantz) roots]Genetic variability of root peel thickness and its influence in extractacle starch from cassava (manihot esculenta Crantz) roots

Cassava (Manihot esculenta Crantz) is one of the most important sources of starch in the tropics. There is limited and contradictory information regarding cassava starch characteristics. The International Center for Tropical Agriculture (CIAT) holds in trust FAO's cassava germplasm collection. St...


Sánchez, T.Salcedo, ECeballos, H.Dufour, D.L.Mafla, G.Morante, NCalle, FPérez Velásquez, Juan CarlosDebouck, Daniel G.Jaramillo, GustavoMoreno, I.X.[Screening of starch quality traits in cassava (Manihot esculenta Crantz)]Screening of starch quality traits in cassava (Manihot esculenta Crantz)

En el marco de la creciente tendencia a la agroindustrialización de la yuca, y dado que las características del almidón definen el potencial industrial de estas raíces, aquellas herramientas moleculares que permitan identificar variantes de interés deben integrarse a programas de mejoramiento gen...


Tofiño Rivera, Adriana PatriciaCabal, D.Ceballos, H.Pérez, J.C.Romero, HM[Validación de TILLING en evaluación de progenies endocriadas de yuca irradiada (Manihot esculenta Crantz) = Validation of TILLING in the evaluation of inbred progenies of irradiated cassava (Manihot esculenta Crantz)]Validación de TILLING en evaluación de progenies endocriadas de yuca irradiada (Manihot esculenta Crantz) = Validation of TILLING in the evaluation of inbred progenies of irradiated cassava (Manihot esculenta Crantz)

En este artículo se revisa el estado del conocimiento sobre el metabolismo del almidón en las plantas superiores y específicamente los mecanis­mos de control y regulación de las rutas de síntesis y degradación. Se considera que para obtener almidones, mediante manipulación genética, es necesario ...


Tofiño Rivera, Adriana PatriciaFregene, Martin A.Ceballos, H.Cabal, D.[Regulación de la biosíntesis del almidón en plantas terrestres : Perspectivas de modificación = Regulation of starch biosynthesis in higher land plants : New avenues for modifying starch]Regulación de la biosíntesis del almidón en plantas terrestres : Perspectivas de modificación = Regulation of starch biosynthesis in higher land plants : New avenues for modifying starch

Resumen: La yuca ¨Waxy¨, variedad AM 206-5, libre de amilosa, fue reportada en 2006 en el proyecto de mejoramiento de yuca del CIAT, que busca desarrollar genotipos con características especiales en el almidón presente en sus raíces. Los almidones libre de amilosa tienen diferentes propiedades f...


Pizarro, MonicaSánchez, TeresaCeballos, H.Morante, NelsonDufour, D.L.[Diversificación de los almidones de yuca y sus posibles usos en la industria alimentaria = Diversification of cassava starch and its possible uses in food industry]Diversificación de los almidones de yuca y sus posibles usos en la industria alimentaria = Diversification of cassava starch and its possible uses in food industry

En las plantas superiores la biosíntesis del almidón es sensible al efecto de condiciones ambientales adversas, las cuales actúan sobre el suministro de carbohidratos desde los órganos fuente, la actividad de los vertederos y de las enzimas biosintéticas asociadas. Mediciones de la planta entera ...


Tofiño Rivera, Adriana PatriciaRomero, HMCeballos, H.[Efecto del estrés abiótico sobre la síntesis y degradación del almidón. Una revisión = Effect of abiotic stress on starch synthesis and degradation. A review]Efecto del estrés abiótico sobre la síntesis y degradación del almidón. Una revisión = Effect of abiotic stress on starch synthesis and degradation. A review
Rolland-Sabaté, AgnèsSánchez, T.Buleon, AColonna, PaulCeballos, H.Zhao, SSZhang, P.Dufour, D.L.[Molecular and supra-molecular structure of waxy starches developed from cassava (Manihot esculenta Crantz)]Molecular and supra-molecular structure of waxy starches developed from cassava (Manihot esculenta Crantz)

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